<
27 november 2015 | nieuws

Bas Bloem ontvangt Holst Memorial Lecture Award 2015

Bas Bloem, hoogleraar Neurologie, heeft op 26 november de prestigieuze Holst Memorial Lecture Award 2015 ontvangen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn onderzoek en inzet op het gebied van zorginnovatie.

Neuroloog Bas Bloem richtte in 2002 het inmiddels gerenommeerde Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) op, waar hij tevens medisch directeur van is. Met Marten Munneke startte hij ParkinsonNet, een innovatief zorgnetwerk dat meerdere nationale en internationale onderscheidingen kreeg.

Maatschappelijke toepassing van onderzoek

Bas doet onderzoek naar de compensatiemechanismen in de hersenen van parkinsonpatiënten op het gebied van lopen en evenwicht. Door wetenschappelijk onderbouwde patiëntgerichte zorg is hij ook een vooraanstaand innovator van de zorg. Hij werd in 2011 verkozen tot Nationale Zorgheld door het Ministerie van Volksgezondheid, en heeft meer dan 410 peer-reviewed publicaties op zijn naam staan.

De Holst Memorial Lecture Award wordt ieder jaar toegekend aan een eminent onderzoeker die in zijn of haar werk de verbinding weet te leggen tussen onderzoek en maatschappelijke toepassing. De award werd gisteren uitgereikt op de Technische Universiteit Eindhoven. Bas Bloem hield daarbij de Holstlezing ‘Healthcare Networks need Innovative Technology and vice versa’.