<
3 juli 2015 | nieuws

Neurotop 2015: winnaar Joost Kools verrast en boeit

Neurotop, de summerschool-masterclass voor derdejaars Geneeskunde, daagt een zorgvuldig gekozen groepje studenten jaarlijks uit een onderzoekvoorstel te presenteren. Deze editie verraste en boeide de winnaar Joost Kools met een voorstel over de dosering van 'dopamine agonisten' bij parkinson-patiënten. Hij won maandag 6 juli 3000 euro om het onderzoek uit te voeren.

Kinderneuroloog Jolanda Schieving was betrokken bij de organisatie, de top is een initiatief van afdeling Neurologie bij Radboudumc. ‘We selecteren op basis van sollicitatiebrieven twaalf gemotiveerde en veelzijdige studenten die de hele week ondergedompeld worden in de neurologie. De studenten schrijven allemaal een onderzoeksvoorstel dat uit te voeren is in drie maanden.’ Vrijdag 3 juli presenteerden zij hun onderzoeksvoorstellen aan de selectiecommissie, een presentatiecoach en hun medestudenten.

Toepassen

Student Joost Kools nam de prijs (3000 euro om het onderzoek uit te voeren) mee naar huis met zijn voorstel: Het effect van amantidine op impuls controle stoornissen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Jolanda: ‘Joost heeft de prijs gewonnen dankzij zijn verrassende presentatie, die helder en heel boeiend was. Ook heeft hij in de week laten zien dat hij veel groeipotentiaal heeft en het geleerde direct kan toepassen.’

Verlagen

Jolanda: ’Patiënten krijgen als behandeling van hun ziekte medicijnen. Een van de medicijnen zijn zogenaamde dopamine-agonisten. Een op zeven patiënten krijgt daardoor impulscontrolestoornis. Joost gaat in zijn onderzoek kijken of het medicijn amantidine kan helpen om de impulscontrolestoornissen te verminderen, zonder dat het noodzakelijk is om de dosering dopamine-agonisten te verlagen.’

Waardevol

‘Ook de andere talentvolle studenten’, sluit Jolanda af, ‘gaan met extra kennis, presentatievaardigheden en waardevolle contacten naar huis en we hopen hen allemaal terug te zien op de afdeling Neurologie.’