<
30 oktober 2014 | nieuws

Keynote speaker Salmaan Sana over compassie in de zorg  

Niet ver van het Radboudumc ligt restaurant Beau. Rond een uur of vijf druppelen de AIOS-en daar binnen voor de afsluiting van de Barré-dag. Vóór ze aanschuiven aan het diner is er Salmaan Sana, de keynote speaker van de dag. Sana is medeoprichter en voorzitter van Compassion for Care. Hij vertelt over het (terug)vinden van passie in de zorg en over stilstaan bij je eigen behoeften en die van een ander. Hij weet hoe het gaat: de dag is nog maar net begonnen en je wordt naar de SEH geroepen. Je bent koud daar en wordt gebeld om een recept uit te schrijven voor een patiënt. Nee, kan nu niet. Op de SEH kun je niet veel meer doen, je bleek nét te laat, maar daar gaat de telefoon alweer: oudere man is weggeraakt, je moet komen. Je staat net een minuut aan zijn bed en ze bellen opnieuw voor dat recept: kom je nog? Nee, kan niet, niet nu. Want de telefoon is opnieuw gegaan. Dit keer voor een epilepticus in problemen. Geen wonder, zegt Sana, dat zoveel (ook jonge) artsen een burn-out krijgen en hun motivatie verliezen.

Om te zorgen dat je je passie niet verliest, moet je teruggaan naar de kern. Waarom begon je ooit aan de opleiding en waarom zit je nog steeds in het vak? Maar weinigen zullen zeggen dat het hen ging en gaat om de output; de meeste dokters willen iets betekenen voor hun patiënt, direct via de zorg of indirect via onderzoek of onderwijs. Die passie kun je vasthouden – of terughalen – met compassie. Ga uit van: wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Zie de mens in elke patiënt. Herken daarin je oma, je vader, een broer of je kind. Je oma geef je je oprechte aandacht, ook als je druk bent. Bij je vader ruk je het gordijn niet opzij, omdat jouw schema anders in de war loopt. Zelfs als je dienst ten einde loopt, zie je je kind niet als een weinig uitdagende casus waar je nu echt de energie of tijd niet voor hebt. Richt je dus op de mens áchter de patiënt. Heb compassie. En zorg dat je de balans tussen werk en privé samen met collega’s veilig stelt: draag bijtijds je sein over. Heb compassie, met jezelf én met elkaar.

Compassie betekent een mooie balans tussen ijskoud je vak uitoefenen en meehuilen met de mensen voor wie je zorgt en met wie je werkt. Met compassie houd je je initiële bevlogenheid vast, waardoor je beter presteert, gezonder blijft en enthousiaste collega’s om je heen verzamelt. Stel jezelf de volgende vragen: Wat heb ik nodig? Wat kan ik doen? Wat kunnen we samen doen?

Meer informatie:
- Weten hoeveel zelfcompassie jij hebt? Kijk op selfcompassion.org.
Com-passion for Care, de organisatie van Salmaan Sana.
- Ted Talk Brian Goldman: Doctors make mistakes. Can we talk about that?
- Richard Davidson verricht wetenschappelijk onderzoek naar compassie.